food
Selasa, 22 November 2016
Masakan Portugis
Masakan Portugis
Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Ikan kod
kering tradisional
Masakan Portugis
dicirikan oleh hidangan yang kaya, mengenyangkan dan penuh perisa dan berkaitan dekat dengan
masakan Mediterranean
. Pengaruh
former colonial possessions
Portugal
juga terkenal, khususnya dengan kepelbagaian kepelbagaian
rempah
digunakan. Rempah-rempah ini termasuk
piri piri
(small, fiery
chili peppers
yang kecil dan sangat pedas) dan
lada hitam
, dan juga
kayu manis
,
vanilla
dan
saffron
.
Minyak zaitun
adalah salah satu asas masakan Portugis untuk memasak dan memerisakan hidangan.
Bawang putih
digunakan secara luas, sepertinya
herba
seperti
coriander
dan
parsley
. Sarapan pagi mengikut tradisi hanyalah
kopi
dan sebuah gulung
roti
. Makan tengah hari, sering bertahan selama sejam dihidang di natara tengah hari dan pukul 2 atau di antara pukul 1 atau 3, dan makan malam biasanya dihidang lambat, lebih kurang atau selepas pukul 8. Adanya tiga hidangan utama, makan tengah hari dan malam biasanya termasuk
sup
. Sebuah sup umum adalah
caldo verde
dengan ketang, kubis carikan, dan ketulan sosej
chouriço
. Di kalangan resipi ikan, hidangan
bacalhau
(ikan kod) adalah merebak. Pencuci mulut paling lazim adalah
puding pulut
(dhiasi dengan
kayu manis
) dan
caramel custard
, tetapi mereka juga termasuk suatu kepelbagaian keju. Kepelbagaian terumum diperbuat dari sus biri-biri atau kambing, dan termasuk
queijo da serra
dari rantau
Serra da Estrela
. Banyak dari pastri lazim negara dicipta oleh
biarawati
pada kurun ke-18, yang dijual sebagai suatu cara menambahkan gaji mereka. Banyak dari penciptaan mereka, sering dengan suatu kandungan tinggi telur dan gula dalam penggubahan, mempunyai nama berkaitan seperti
barriga de freira
(perut biarawati),
papos de anjo
(dada bidadari), dan
toucinho do céu
(daging bakon dari syaurga). Sebuah pastri masyhur adalah
pastel de nata
, sebuah tart kastard kecil ditabur dengan kayu manis.
Isi kandungan
1
Sarapan pagi
2
Ikan dan makanan laut
3
Daging dan Ternakan ayam dan itik
4
Sayur-sayuran
5
Keju
6
Wain
7
Pencuci mulut
8
Pengaruh pada masakan dunia
9
Senarai makanan lazat Portugis
10
Lihat juga
11
Rujukan
Sarapan pagi
Sarapan pagi Portugis seing terdiri dari
roti
segar, dengan
mentega
,
keju
atau
pengawet buah
diiringi dengan
kopi
kuat atau
susu
. pastri manis juga adalah sangat masyhur, dan juga
bijiran sarapan
dimakan sejuk dan dicampur dengan susu atau
yogurt
dan
buah
.
Ikan dan makanan laut
Bacalhau à minhota
(salah satu dari hidangan
bacalhau
Portugis)
Portugal adalah sebuah negara kelautan dengan suatu
industri perikanan
yang dibangun baik dan ini dicerminkan dalam jumlah
ikan
dan
makanan laut
yang dimakan. Negara ini mempunyai kemakanan ikan yang tertinggi di Eropah dan adalah di kalangan keempat atas tiap kapita dan adalah di kalangan yang keempat atas di dunia untuk pengindikasi ini.
[1]
Ikan dihidang
bakar
,
masak
(termsuk
poached
dan
mereneh
),
goreng
atau
deep-fried
,
rebusan
(sering dalam
clay pot cooking
) atau jua
panggang
. Yang terpenting dari ini adalah
bacalhau
(
cod
), yang adalah jenis ikan yang banyak sekali dimakan di Portugal. Ia dikatakan bahawa ada lebih daripada 365 cara untuk memasak ikan kod, satu tiap hari pada satu tahun. Ikan Kod adalah hampir selalu digunakan
kering
dan
masin
kerana tradisi perikanan Portugis di
Atlantic Utara
maju sebelum reka cipta
penyejukan
- oleh itu ia perlu direndam dalam air atau kadang-kadang susu sebelum masak. Hidangan lebih mudah ikan adalah sering diperisakan dengan
minyak zaitun
tulen dan
cuka wain putih
.
Portugal telah memancing dan berdagang ikan kod sejak kurun ke-15 dan
perdagangan ikan kod
ini mencapai hampir kadar epik. Juga masyhur adalah
ikan sardin
segar (khususnya apabila dibakar sebagai
sardinhas assadas
),
gurita
,
sotong
,
sotong katak
,
ketam
,
udang galah
dan
udang
,
udang karang
,
udang karang berduri
, dan banyak
crustacean
lain seperti
teritip
dan
teritip angsa
,
hake
,
ikan kembung kuda
(ikan scad),
lamprey
,
ikan bes laut
,
sarung
(khususnya di
Madeira
) dan kepelbagaian besar ikan lain dan
kerang-kerangan
dan
moluska
, seperti
kima
,
sejenis siput
,
tiram
,
periwinkle
, dan
kekapis
.
Caldeirada
adalah suatu rebusan terdiri dari kepelbagaian ikan dan kerang-kerangan dengan kentang, tomato adan bawang merah.
Hidangan
kima
Amêijoas à Bulhão Pato
Portugis
Ikan sardin pernah diawetkan dalam
air garam
untuk jualan dalam kawasan luar bandar. Kemudian, kilang pengetinan ikan sardin dimajukan semua di sepanjang pantai Portugis.
Ikan sinar
dikeringkan di bawah matahari di
Portugal Utara
.
Ikan tuna
Dimasukkan dalam tin
diadakan secara luas di
Portugal Benua
. Ikan tuna pernah sangat banyak dalam perairan
Algarve
. Mereka diperangkap dalam jaring dimuat apabila mereka meluluskan pantai Portugis selatan untuk bertelur di
Laut Mediterranean
, dan sekali lagi apabila mereka kembali ke Lautan Atlantic. Pengarang Portugis
Raul Brandão
, dalam bukunya
Os Pescadores
mempunyai hampir penjelasan epik tangkapan, oleh kerana dia memberitahu bagaimana ikan tuna digantung dari jaring dinaikkan ke dalam bot, an bagaimana nelayan akan berjenaka diri mereka menaiki ikan yang lebih besar di keliling jaring. Ikan tuna segar, meskipun, biasanya dimakan di Madeira dan Algarve, di mana stik ikan tuna adalah sebuah barang penting dalam masakan tempatan. Ikan sardin atau tuna yang dimasukkan ke dalam tin, dihidang dengan kentang atau telur rebus, mendirikan sebuah makanan kemudahan apabila tiadanya masa untuk menyediakan apa-apa yang lebih berhiasan.
Daging dan Ternakan ayam dan itik
"
Cozido à portuguesa
" (rebusan Portugis)
Memakan daging dan ternakan ayam dan itik pada asas seharian mengikut sejarah adalah suatu keutamaan kerabat yang lebih tinggi. Daging adalah suatu daging makanan asasi meja seorang bangsawan sewaktu
Zaman Pertengahan
. Periwayat Zaman Pembaharuan Portugis,
Garcia de Resende
, menjelaskan bagaimana sebuah hidangan pembuka di sebuah jamuan makan diraja yang terdiri dari seekor
sapi
dihiasi dengan sebulantan
daging ayam
. Sebuah hidangan Portugis umum, terutamanya dimakan sewaktu musim sejuk, adalah
cozido à portuguesa
, yang agak selari dengan
pot au feu
Perancis
,
cocido
Sepanyol
,
New England boiled dinner
atau
casado
Costa Rica
. Gubahannya tergantung pada bayangan dan belajawan pemasak. A really lavish cozido may take
beef
,
pork
,
salt pork
, beberapa jenis
enchidos
(seperti
cured chouriço
,
morcela and chouriço de sangue
,
linguiça
,
farinheira
, dsb.), kaki babi,
cured ham
,
kentang
,
lobak
,
turnips
,
chickpeas
,
kubis
dan
nasi
. Ini terdahulunya telah menjadi suatu makanan kegemaran petani kaya dan mewah, yang kemudian mencapai meja-meja bourgeoisie bandar dan kedai makan kebiasaan.
Francesinha
dari
Porto
Tripas
à moda do
Porto
,
tripe
dengan kacang putih, dikatakan berasal dari kurun ke-14, apabila
Castile
laid siege to
Lisbon
dan mengepung kemasukan
Tagus
. Periwayat Portugis
Fernão Lopes
secara dramatis menhitung semula bagaimana kelarapan tersebar ke seluruh bandar. Harga makanan naik secara astronomi, dan budak lelaki kecil pergi ke bekas pasar gandum untuk mencari sedikit biji-bijian di tanah, yang mereka akan secara eagerly meletakkan dalam mulut mereka apabila ditemukan. Orang tua dan sakit, dan juga pelacur, atau pada ringkasnya sesiapa saja yang tidak dapat membantu pertahanan bandar, telah dikirimkan ke kem Castile, hanya dikembalikan ke Lisbon oleh penyerbu. Ia adalah pada saat ini bahawa warga
Porto
berketupusan untuk mengaturkan suatu supply fleet yang berjaya menyelinap melalui kepungan sungai. Rupanya, sejak semua daging yang ada telah dikirimkan ke ibu negara, untuk sementara penghuni
Porto
terhad pada memakan perut binatang dan organ lain. Yang lain mendakwa bahawa ia hanya pada 1415 yang Porto melucutkan dirinya dari daging untuk membekalkan ekspedisi yang menakluk bandar
Ceuta
, di
Afrika Utara
. Aoa-apa-apa sahaja kebenarannya, sejak sekurang-kurangnya orang kurun ke-17 dari Porto telah dikenali sebagai
tripeiros
atau pemakan perut binatang. Suatu lagi hidangan Portugis dengan perut binatang adalah
Dobrada
. Kini, rantau Porto secara sama dikenali, sungguhpun, dengan sandwic bakar yang digelarkan
francesinha
.
Banyak hidangan daging lain dicirikan dalam masakan Portugis.
Alcatra
,
marinated
daging lembu dalam wain merah dan bawang putih kemudian dipanggang, adalah adat
Pulau Terceira
di
Azores
. Di Portugal benua,
alcatra
, perkataan Arab yang bermakna keping atau bit, merrujukkan pada sesetengah potongan daging yang mahal.
Carne de porco à alentejana
, daging babi goreng dengan kima, adalah sebuah hidangan masyhur denga suatu nama yang mengelabui oleh kerana asal-usulnya adalah di
Algarve
, bukan di
Alentejo
.
Enchido
Portugis
Alentejo adalah provinsi pertanian luas dengan hanya satu pelabuhan nelayan agak besar,
Sines
; dan pada masa dahulu kerang-kerangan tidak dapat diadakan dalam kawasan pendalaman. Pada tangan yang lain, semua sudut di Algarve secara relatif dekat dengan pantai dan babi pernah diberik makan dengan ikan, supaya kerang-kerangan dapat ditambahkan pada babi goreng untuk menyamarkan rasa keikanan daging. Kini, sungguhpun, tiada orang beringin memanggilnya
carne de porco à algarvia
. Lagenda juga berkata bahawa hidangan ini telah dikembangkan untuk menguji orang Yahudi yang memeluk agama Kristian mereka yang baru; ia terdiri dari daging babi dan kerang-kerangan (dua barang bukan-
kosher
),
Marranos
diharapkan untuk memakan hidangan itu di khalayak orang ramai supaya dapat membuktikan penanggalan keseluruhan mereka dari agama Yahudi.
Feijoada à transmontana
mempengaruhi masakan wilayah lain seperti Brazil, di mana sebuah
feijoada
menjadi makanan kebangsaan
Stik Portugis,
bife
, adalah suatu potongan daging lembu atau babi goreng yang dihidang dalam sos asas wain dengan kentang goreng, nasi atau ulam. Untuk menambahkan lebih sedikit lagi kalori pada hidangan ini, satu telur, bahagian matahari, dapat diletakkan di atas daging, yang mana halnya hidangan memperolehi nama baru,
bife com um ovo a cavalo
, stik dengan telur di belakang kuda.
Iscas
, hati goreng, adalah permintaan kegemaran dalam rumah tumpangan Lisban lama. Kadang-kadang mereka digelar
iscas com elas
,
elas
dirujukkan pada kentang masak mentega. Stik daging lembu atau babi kecil dalam gulungan (secara tertentunya
pregos
atau
bifanas
) adalah snek-snek masyhur, sering dihidang di dewan-dewan bir dengan sebuah cangkir besar bir. Pada hari ini, meskipun, apabila waktu dan ekonomi mendesakan jumlah mereka,
prego
atau
bifana
, dimakan di kaunter bar snek, yang mendirikan makan tengah hari pekerja kolar putih.
Espetada
, daging pada pencucuk, adalah sangat masyhur di meat on
Madeira
.
Alheira
, sebuah sosej berkuningan dari Trás-os-Montes, dihidang dengan kentang goreng dan telur goreng, mempunyai cerita yang menarik. Pada lewat kurun kelimabelas Raja
Manuel dari Portugal
memerintahkan semua penghuni Yahudi untuk masuk agama Kristian atau tinggalkan negara. Raja itu tidak mahu membuang negara orang Yahudi, yang mendirikan elit ekonomi dan profesional kerajaan, tetapi terpaksa melakukannya oleh kerana tekanan dari luar. Jadi, apabila tempoh akhirnya tiba, dia mengumumkan bahawa tiada kapal yang diadakan untuk mereka yang menolak pelukan agama - kebanyakan yang besar - dan mempunyai lelaki, wanita dan kanak-kanak yang ditarik ke gereja untuk sutu baptisme besar yang dipaksa. Jelasnya, kebanyakan umat Yahudi membela agama mereka secara tersembunyi, tetapi cuba untuk menunjukkan suatu imej umat Kristian yang baik. Sejak mengelak dari daging babi adalah suatu amalan reka cerita dalam mata Penyiasatan, pemeluk agama Kristian merancangkan suatu jenis sosej yang akan memberikan kemunculan yang diperbuat dengan daging babi, tetapi sebenarnya hanya mengandungi daging haiwan buruan pedas dan ayam. Kini, meskipun, tradisi telah dilanggar, dan daging babi ditambahkan pada
alheiras
.
Rojões à moda do Minho com arroz de sarrabulho
(daging babi dipotong dadu dengan nasi darah, dari
Minho
)
Pengaruh Yahudi telah menjadi suatu fakta menentukan dalam sesetengah amalan lain dalam penyediaan makanan dan cara makan. Berlainan jenis roti pipih dan kuih, seperti
arrufadas de Coimbra
, dibakar di sepanjang
Portugal Benua
dan
Azores
. Di kepulauan itu, daging sering direnjis berulangan dalam air untuk membersihkan dari mana-mana kesan darah. Selepas daging ayam dibunuh, mereka dapat digantung terbalik, supaya darah dapat menyalir, sungguhpun, yang menjadi paradoks, ia dapat digunakan selepas itu untuk
cabidela
. Blood ditumpahkan ke tanah kadang-kadang ditutupi dengan tanah, seperti dengan pesej dalam
Leviticus
yang mengarahkan umat Yahudi untuk melakukan begitu. Makanan laut tanpa sisik, seperti moray, boleh mungkin dijauhkan diri dalam sesetengah kawasan. Dan, akhirnya, suatu puncak dilakukan penyembelihan haiwan dengan pisau yang sangat tajam, suatu amalan yang juga digesa oleh hukum rabai.
Daging itik dan ayam, mudah dibesarkan di sebuah rumah petani, yang pada mulanya dianggap makanan berkualiti. Ayam belanda hanya dimakan sewaktu Krismas atau pada perayaan khas seperti penerimaan perkahwinan atau majlis makan. Hingga 1930an, para petani dari penggiran Lisbon sewaktu Krismas membawa kegembalaan ayam belanda ke bandar untuk jualan. Sebelum dibunuh, suatu dos keras brandi dipaksakan ke dalam kerongkong burung untuk membuatkan daging itu lebih lembut dan sedap, dan semoga untuk memastikan suatu keadaan gembira apabila waktunya akan tiba untuk kegunaan pisau tajam. Orang miskin memakan ayam hampir hanya apabila mereka sakit. Kini penghasilan besar pada daging itik dan ayam membuatkan daging-daging ini dapat dicapai ke semua pangkat. Oleh itu
bifes de Peru
, stik ayam belanda, telah menjadi suatu tambahan baru-baru ini pada meja makan orang Portugis.
Sayur-sayuran
Caldo verde
Sayur-sayuran
yang masyhur dalam masakan Portugis termasuk
tomato
,
kubis
, dan
bawang merah
. Ada banyak hidangan
berkanji
, seperti
feijoada
, suatu rebusan kacang kaya, dan
açorda
, sebuah casserole berasaskan roti tebal diperisakan dengan
bawang putih
dan
ketumbar
atau makanan laut. Banyak hidangan dihidang dengan
ulam
biasanya diperbuat dari tomato,
selada
, dan bawang merah diperisa dengan
minyak zaitun
dan
cuka
.
Kentang
dan
nasi
juga adalah sangat umum dalam masakan Portugis.
Sup
diperbuat dari kepelbagaian sayur-sayuran adalah biasanya diadakan, salah satu dari yang termasyhur adalah
caldo verde
, diperbuat dari purée kentang,
collard greens
dicencang nipis dan potongan
chouriço
.
Keju
Queijo mestiço de Tolosa
Ada suatu kepelbagaian luas
keju
Portugis, khususnya yang diperbuat dari susu kambing atau biri-biri, atau kedua-duanya. Biasnaya ini adalah sangat kuat diperisa dan harum. Di
Azores
, ada sejenis keju diperbuat dengan susu lembu dengan suatu rasa pedas (
Queijo de São Jorge
). Masakan Portugis tradisional tidak termasuk keju dalam resipinya, jadi ia biasanya dimakan tersendiri sebelum atau selepas hidangan utama. Keju-keju yang terkenal lain seperti
Queijo de Azeitão
,
Queijo de Castelo Branco
dan
Queijo da Serra da Estrela
(D.O.P.) yang mana adalah sangat kuat dalam perisa, dapat dimakan lembut atau lebih matang.
Serra da Estrela
dibuat tangan dari susu biri-biri segar dan
rennet
thistle-derived
.
Wain
Rencana utama:
Wain Portugis
Segelas
port
kuning keperang-perangan.
Wain
(merah, putih dan "hijau") adalah minuman Portugis tradisional,
Rosé
dijadikan masyhur dalam pasaran bukan-Portugis jika tidak khususnya umum di Portugal sendiri.
Vinho Verde
, distilahkan wain "hijau", adalah bukan hijau dalam warna tetapi suatu jenis khusus wain, yang boleh jadi merah, putih atau rosé, dan hanya dihasilkan di barat laut (provinsi Minho). Istilah "wain hijau" tidak merujukkan pada warna minuman tetapi ternyata bahawa wain ini harus diminum "muda". Sebuah wain hijau harus diminumn sebagai wain baru sementara suatu wain "maduro" biasanya dapat diminum selepas suatu tempoh meningkat tua. Wain hijau hanya dihasilkan di uatara Portugal dan adalah biasanya sedikit bersinar-sinar.
Wain port
adalah sebuah wain berkubu dari perisa berbeza dihasilkan di
Douro
biasanya dihidang dengan pencuci mulut.
Vinho da Madeira
, adalah sebuah wain serantau dihasilkan di
Madeira
mirip dengan
syeri
. Dari
penyulingan
bahan buangan anggur dari pengeluaran wain diperbuat dari pelbagai
brandi
(digelar
aguardente
, secara harfiah "air membakar") yang adalah bercitarasa sangat kuat.
Liqueur
kebiasaan seperti
Licor Beirão
dan
Ginjinha
adalah minuman alkohol yang sangat masyhur di Portugal.
Pencuci mulut
Puding bubur nasi (
arroz doce
) dalam sebuah makanan kebiasaan Krismas, di Portugal
Orang Portugis menikmati pencuci mulut berasas telur. Ini sering diperasa dengan rempah seperti kayu manis dan vanila. Mungkin yang termasyhur adalah
leite-creme
(suatu set
kastard
telur). Juga masyhur adalah
arroz doce
(sebuah
peuding bubur nasi
kebiasaan dan masyhur, suatu yang harus dimakan untuk pesta waktu Krismas), walaupun
aletria
(sebuah hidangan mirip kali ini berasaskan pada suatu jenis
vermicelli
), adalah umum. Ini sering dihiaskan dengan corak elaborate
stencil
berhiasan dari serbuk
kayu manis
. Kastard lain termasuk
pudim flã
. Kuih dan pastri juga adalah sangat masyhur. Kebanyakan bandar mempunyai keistimewaan tempatan, biasanya pastri asas telur atau kerim. Berasalnya dari
Lisbon
, tetapi masyhur di seluruh negara, dan juga di kelangan
diaspora
Portugis, adalah
pastéis de nata
. Ini adalah tart yang kecil dan sangat kaya. Pastri yang sangat masyhur lain ditemukan di kedai kopi, kedai membuat roti dan kedai pastri di seluruh wilayan, termasuk
bola de Berlim
dan
pão-de-ló
. Di selatan khususnya di rantau
Algarve
, banyak resipi termasuk buah badam dan
pes buah badam
.
Pengaruh pada masakan dunia
Daging babi vindalho dan pinggan
masakan Goa
lain
Portugal dahulu mempunyai
sebuah empayar besar
dan masakan telah dipengaruhi dalam dua hala. Oren-oren manis dibawa dari
India
ke Eropah pada kurun ke-15 oleh para pedagang
Portugis
. Sesetengah bahasa Indo-Europah Tenggara menamakan oren selepas
Portugal
, yang terdahulunya sumber utamanya impot. Contoh-contoh adalah
Bahasa Bulgaria
portokal
[портокал],
Bahasa Greek
portokali
[πορτοκάλι],
Parsi
porteghal
[پرتقال], dan
Bahasa Romania
portocală
. Juga dalam
loghat Itali Selatan
(
Bahasa Neapolitan
), oren dinamakan
portogallo
atau
purtualle
, secara harfiah "yang milik Portugis". Nama berkaitan dapat dijumpa dalam bahasa lain:
Bahasa Turki
Portakal
,
Bahasa Arab
al-burtuqal
[البرتقال],
Bahasa Amharic
birtukan
, dan
Bahasa Georgia
phortokhali
[ფორთოხალი].
Dari Asia orang Portugis mengimpot
rempah
, seperti kayu manis, kini secara harfiah digunakan dalam pencuci mulut tradisionalnya. Juga perkataan bahasa Portugis
"canja"
, sebuah
sup ayam
dihidang dengan nasi dan sebuah makanan masyhur untuk yang sakit, berkongsi kemiripan dengan
congee
Asia, digunakan dalam cara yang sama, mencadangkan ia mungkin datang dari Timur.
Feijoada
Brazil
Tej adalah berfesyen di Britain pada 1660an selepas perkahwinan
Raja Charles II
dengan puteri
Portugis
Catherine dari Braganza
, yang bawanya kenikmatan untuk teh, yang berasal dari tanah jajahan Macau, ke halaman istana. Suatu pengaruh Portugis adalah strongly evident di
masakan Brazil
, yang mencirikan versi sendirinya hidangan Portugis seperti
feijoada
dan
caldeirada
(rebusan ikan). Pengaruh Portugis lain dapat dirasa di provinsi India
Goa
, di mana
masakan Goa
hidangan seperti
vindaloo
menunjukkan pemasangan
cuka
dan
bawang putih
, dan juga
masakan Macau
.
Udang galah
Tempura
, Jepun
Pada 1543 kapal dagang Portugis mencapai Jepun dan memperkenalkan
gula
halus, dinilaikan di sana sebagai sebuah barangan mewah.
Pertunan Jepun
menikmati konfeksi Portugis sangat banyak ia dimodelkan semula dalam gula-gula
kompeito
, kuih span
kasutera
,
keiran somen
tradisional Jepun kini
[2]
"Fios de ovos" versi Portuguese (juga masyhur dalam
masakan Thailand
di bawah nama "Kanom Foy Tong"), menciptakan
Nanban-gashi
, atau "
Wagashi
dengan suatu angin baru". Sewaktu zaman
perdagangan Nanban
ini,
Tempura
telah diperkenalkan ke Jepun oleh para mubaligh Portugis awal.
Di seluruh dunia, para pendatang Portugis mempengaruhi masakan "tanah air" baru mereka seperti
Hawaii
dan bebahagian dari
New England
.
Roti manis Portugis
pão doce
,
malassadas
, sup kacang (
sopa de feijão
), dan sosej (
linguiça
,
chouriço
) dimakan secara sering dalam kepulauan Hawaii oleh para keluarga semua etnik.
Di
Australia
, kelainan
daging ayam
'gaya Portugis', menjual secara utama di
makanan segera
outlets, telah manjadi sangat masyhur selama dua dekad yang lalu.
[3]
Tawaran termasuk hidangan daging ayam lazim, dan juga kepelbagaian berger. Ia akan bermuncul dalam sesetengah perkara, seperti 'sandwic ayam Portugis', hidangan menawarkan hanya menanggung suatu perkaitan longgar dengan masakan Portugis dan perkaitan ini dilakukan hanya sebagai suatu teknik pemasaran.
Tidak ada komentar:
Posting Komentar
Posting Lebih Baru
Posting Lama
Beranda
Langganan:
Posting Komentar (Atom)
Tidak ada komentar:
Posting Komentar